020-6178310 | info@medischebijsluiter.nl
AvMB > Berichten door: admin

Lucris

Lucris een eigentijdse oplossing, aparticipatie you name it

Lucris, aparticipatie, namen hebben we genoeg voor het nieuwe TV programma van Aandacht voor Medische Bijsluiter. Ook roepen wij het publiek op om een naam in te sturen. De naam is zoals de Romeinen als wisten een voorteken (nomen ets omen). We gaan heel laagdrempelig en toegankelijk beginnen.

Vrije geesten

Lucris is de werktitel voor het programma. Jan Troost en Alexander Grassi zoeken vrije geesten die mee willen werken aan een uniek initiatief. Het is toch te gek voor woorden dat ons zorgstelsel wel kan genezen, maar dat welzijn een soort voedselbank is geworden. Net niet over datum, maar steeds meer afhankelijk van vrijwilligers. Anno 2018 is dat onverteerbaar en onwenselijk. Samen gaan we daarom de zorg weer beter maken klijkt ambitieus. Het is ook ambitieus, maar het is haalbaar. Laaghangend fruit plukken. Dan zijn we al een eind op weg. Het project “Lucris” is een eigentijdse oplossing voor knelpunten in de samenleving. Meedoen is de maatstaf.

2018 jaar van de waarheid

Het start vanaf 14 januari 2018 en is wekelijks tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 te zien. Aparticipatie, Lucris een eigentijdse oplossing, Meedoen loont, you name it. Ons zorgstelsel is budget gestuurd. Dat is een zegen voor de cure. Dat moet zo blijven, maar dat kan alleen al onze care die steeds meer op een voedselbank begint te lijken, net niet over datum, maar steeds meer afhankelijk van liefdadigheid. Ons programma wil laten zien dat het eigenlijk doodzonde is dat allerlei goede initiatieven geen kans krijgen. Met ons programma komt er die kans.

De Locatie

Het wordt uitgezonden vanuit Pakhuis de Zwijger bij Salto in Amsterdam aan de Piet Heinkade. Aan het programma is ook een wedstrijd verbonden. Een wedstrijd om goede intitiatieven een kans te geven hun.  Dit kan bijdragen aan betere en doelmatige zorg. Mensen en organisaties die oplossingen hebben zijn bij ons van harte welkom om mee te doen.

Producten en diensten verder ontwikkelen om toegankelijkheid en gezonheidsvaarigheden te bevorderen verdienen een podium. We nuodigen je uit om je oplossing te sturen www.lucris.nl

Ook als je aan de voorbereding wilt meewerken kun je je nu opgeven. Wij geloven namelijk dat verbeteringen in de zorg natuurlijlk niet van de overheid zullen komen, maar uit de samenleving moeten komen. Natuurlijk niet van een tekentafel uit Den Haag. Dat willen wij de komende maanden vanaf januari laten zien in een wekelijks programma. Kijken dus.

Alexander Grassi

Platform voor versterking inkoopkracht dure geneesmiddelen ingesteld

Keurmerk is dikwijls schijnkwaliteit

keurmerk

Keurmerk is veelal een vette bonus voor de keurmeester.

Lang leve het keurmerk. Duizenden euro’s voor wat stikkers. Met als resultaat geen geld voor fatsoenlijk eten of dat stukje persoonlijke aandacht voor onze oudjes in diezelfde zorginstelling. Een keurmerk is geen waarborg voor kwaliteit. Een keurmerk in de zorg kost tijd en geld. Tel uit je winst of eigenlijk je verlies. Het juiste recept is direct stoppen met die waanzin. Dan ligt het geld voor het oprapen. Dat bevordert onzinnigheden in de zorg te bestrijden. Denk aan de vele stichtingen die een keurmerk hebben. Hiervan kunnen waarschijnlijk 5 van de 10 direct bij het grof vuil kunnen worden gezet. De overheid moet de keurmeester zijn, de Inspectie voor de Gezondheidszorg lijkt ons de aangewezen organisatie. Wij blijven ervoor strijden dat gezond verstand overwint en niet het keurmerk.

Fair Play

Ik moest terugdenken aan een gedicht dat op mijn studeerkamer hangt.

”Als je denkt ik ben verslagen is de nederlaag een feit, als je denkt ik zal niet versagen dan win je op den duur de strijd”.  Het spel moet dan wel eerlijk en volgens de regels worden gespeeld. “Je krijgt te horen: Als je zo doorgaat, dan is het snel afgelopen, is het einde in zicht”. De meeste mensen hebben dan de neiging te zeggen dat het vanaf dat moment allemaal anders moet. Logisch, want je wilt leven, je wilt niet dood. Men neemt zich in geval van bijvoorbeeld obesitas voor om fanatiek te gaan sporten, af te vallen.

Cold Turkey

Cold Turkey is dan veelal een populaire methode. Bij de coldturkeymethode wordt in één keer gestopt met het gebruik van het middel waar de gebruiker aan verslaafd of in grote mate afhankelijk is. Iedereen met een verslaving, roken, drank, eten of iets anders zal wel hebben gevoeld dat er dan iets is veranderd in het lichaam. Ontwenningsverschijnselen en de hierdoor veroorzaakte druk kunnen ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben.

Advies en begeleiding van professionals zoals uw apotheker en/ of arts zijn daarbij essentieel, want niet iedereen reageert hetzelfde op veranderingen. Wie kent niet de verhalen van de manager die tijdens zijn vakantie in elkaar stort. Terwijl de bedoeling was dat die batterij weer opgeladen werd.

Dikwijls wordt er ook niet bij stil gestaan dat men geen basisconditie heeft, dat je die moet opbouwen. Het resultaat is dat men niet afvalt maar dat er een aanslag op koolhydraten en mineralen wordt gepleegd, vervolgens heeft men weer honger en minder energie, maar het vet blijft en wordt zelfs aangevuld, het verzuren zorgt vervolgens voor maagklachten. Dat gebrek aan mineralen heeft weer gevolgen heeft voor de spieren.

De WHO noemt als wereldwijd probleem het gebrek aan mineralen bij de mens. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door stress. Dit kan worden opgelost met medicatie, maar men kan ook naar andere mogelijkheden kijken.

Aap Noot Mies oplossingen

Een voor de hand liggende oplossing lijkt dan ook een potje pindakaas of een zakje noten. Deze producten bevatten namelijk veel magnesium, Mark Rutte weet dit, want die heeft een verleden bij Unilever. Wie kent de tegeltjeswijsheid over te niet. Want overal waar te voor staat zorgt voor problemen. Teveel pindakaas zorgt soms voor hartritme stoornissen en sommige mensen zijn weer allergisch voor noten. Dus toch maar niet die complementaire geneeskunde en vertrouwen op de reguliere geneeskunde. Daar kan geen keurmerk tegenop.

Dilemma voor valide onderzoek

Echter een groot probleem bij medisch wetenschappelijk onderzoek is dat niet (altijd) alle variabelen voldoende worden meegewogen, eenvoudig weg omdat men niet over een glazen bol beschikt die met hocus pocus pas alle openstaande vragen als sneeuw voor de zon kunnen laten verdwijnen. Werkt bijvoorbeeld een medicijn bij een bepaalde bloedgroep anders ? Een man van 150 kilo heeft waarschijnlijk een andere dosis nodig dan een mager tienermeisje. Is er een overzicht van mislukte onderzoeken, van fouten kun je leren.

Randomized controlled trials

Wordt bij randomized controlled trials het spel wel fair gespeeld? Als je maar lang genoeg gooit, werp je uiteindelijk die zes. Laten medicijnenfabrikanten wel al hun trials zien en zo ja wordt hier wel naar gekeken, wij hebben niet het gevoel dat de controlerende organisaties de middelen, kennis en mankracht in huis hebben om alles te controleren. Daarnaast zijn zij in onze ogen financieel te afhankelijk van hun opdrachtgever.

Met andere woorden hoe gaat men om met bijvoorbeeld de CUDOS norm, een soort code Tabaksblat. Is het niet eerlijker tegenover de patiënt om open te staan voor andere methoden? Data mining en Big data bieden onderzoekers waarschijnlijk kansen om valide publicaties in toonaangevende internationale vakbladen gepubliceerd te krijgen. Misschien is het interessant om te onderzoeken wat de invloed van metalen is op het lichaam. Er wordt in de ruimtevaart inmiddels onderzocht of het niet beter is meer plastic en minder aluminium te gebruiken. Hoe ziet het lichaam van Andre Kuipers er tegenwoordig uit.

Zorgwekkend

Hier ligt ook een taak voor de media, men mag niet alles voor zoete koek aannemen. Meer zelf doen aan fact-finding en ook de mislukte experimenten laten zien. Zorgwekkend zijn de cijfers die te lezen zijn in het Clinical Evidence Handbook 2012. Het British Medical Journal meldt dat van de 2500 meest voorgeschreven medicamenten en behandelingen slechts 12 % enig bewijs van gunstig effect scoort. Wie kun je nog geloven, is de geuitte zorg, weer een vorm van nep-nieuws

Dit is gebaseerd op meta-onderzoek waarbij minimaal één onderzoek is gevonden dat een positief effect aantoont dat groter is dan de schadelijke effecten. Dit betekent dat arts en patiënt er niet op kunnen vertrouwen dat voor de beste  behandeling gekozen wordt.

Werkwijze

Het systeem dat door sommige medische communicatie bureaus wordt gebruikt om een onderzoek onder de aandacht te brengen gaat als volgt: Er wordt een meta-analyse gedaan van klinisch wetenschappelijk onderzoek. De uitkomsten van deze onderzoeken krijgen een positief resultaat. Vervolgens wordt er een vooraanstaand medisch professional of wetenschapper gezocht als hoofdauteur voor deze publicatie. Deze ‘hoofdauteur’ hoeft het artikel zelfs niet te hebben gelezen. De naam erbij is voldoende voor een fee, vervolgens volgt de publicatie en de eeuwige roem.

Publicaties zijn besmet

Professor Adriane Fugh-Berman van de Georgetown University Medical Centre in Washington heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en haar conclusie is dat veel publicaties besmet zijn. Elizabeth Irons, directeur van Science Exchange stelt dat echte leven complex is en in de experimentele opzet van medisch wetenschappelijk onderzoek de zogenaamde  living labs niet altijd alle variabelen voldoende worden meegewogen.

De principes van goed onderzoek

Herhaalbaarheid van onderzoeksresultaten is één van belangrijkste grondvesten van wetenschappelijk bewijs. Toch lijkt de reguliere medische wereld hier dikwijls allergisch voor. Ook is er geen enkel begrip voor complementaire geneeskunde.  Reguliere geneeskunde moet leading zijn. Toch beseft moleculair oncoloog Bernards uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis terdege dat veel medicijnen grosso modo niet het gewenste resultaat hebben. Een drug holiday is ,zoals hij het noemt, dan op zijn plaats. Bernards zegt hiermee mee eigenlijk: als ik andere informatie had gehad was ik waarschijnlijk tot een andere keuze gekomen.Daar heeft hij geen keurmerk voor nodig.

Iedere arts zou erop moeten kunnen vertrouwen dat wat hij voorschrijft op werkelijke wetenschap berust en niet Bad Science zoals onderzoeksjournalist Ben Goldacre het noemt, die stelt dat het merendeel van medische onderzoeken onjuist zijn.

Aspirine moet plaatsmaken voor vitamine

Er moet een nieuwe weg ingeslagen worden om ervoor te zorgen dat we nu en straks kunnen rekenen op goede en betaalbare zorg. Om dit te bereiken moeten we openstaan voor een gedragsverandering. De kans op terugvallen slecht gedrag is levensgroot, het zogenaamde jojo effect. De omgeving speelt hierbij een belangrijke rol, die zowel positief als negatief uitpakken. Want alleen dan kan iemand de strijd aan.

Gedragsverandering

Deze gedragsverandering moet plaatsvinden zowel bij de patiënt als bij de zorgverlener, want elkaars taal spreken is dikwijls een groot probleem. Bij twijfel je afvragen zijn er valide alternatieven. Er moet vol worden ingezet op preventie en objectieve voorlichting. Het is interessant dat er heel veel gedaan wordt als je eenmaal ziek bent, van arts tot ziekenhuis en daartussenin overheden en verzekeraars  met regelingen om de lichamelijke, geestelijke en financiële pijn te beperken en zo dragelijk mogelijk te maken, maar dat totaal of heel summier aandacht wordt besteed aan de oorzaak, daar valt de meeste winst te behalen en daar hebben we geen keurmerk voor nodig..

 

Nieuw betalen met iDEAL

Nu ook met iDEAL lid worden

Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankieromgeving vanaf uw eigen bank. Als u  de regels voor veilig internetbankieren volgt, is iDEALeen veilig betaalmiddel. De betaling is direct terug te zien in uw rekeningoverzicht. U hoeft dan ook geen rekeningnummer en andere gegevens over te typen, zoals bij een overboeking via internetbankieren.

Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent, maar dan nog eenvoudiger. Ook voor betalen geldt hoe toegankelijker hoe beter.        iDEAL

Nadelen

Hoewel de betaling voor u niet anders is dan een normale bankoverschrijving kost het toch wat extra administratie kosten. Voor de betaling worden  kosten in rekening gebracht van 40 tot 50 eurocent per transactie.  Dit is in vergelijking enkele eurocenten voor een bankoverschrijving procentueel een groot verschil. Bovendien worden de betalingen eerst op een tussenrekening van de bank gestort. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de betaling daadwerkelijk op de rekening van de onze vereniging is bijgeschreven. Op die wijze kan de bank rente-inkomsten uit het transactiebedrag halen. Hoewel het rente voordeel op dit moment natuurlijk te verwaarlozen valt.

Voordelen

De vorm van betalen biedt u een aantal voordelen ten opzichte van andere online betaalmethoden:

  • iDEAL is betalen via internetbankieren, dus vertrouwd en veilig.
  • Betalen met iDEAL kan meteen, u hoeft zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken.
  • U kunt iDEAL direct gebruiken als u internetbankiert bij ABN AMRO, bunq, ING, Knab, Rabobank, de Volksbank (SNS, ASN Bank en Regiobank), Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, de zogeheten Issuers.
  • iDEAL is gemakkelijk en snel in gebruik. Alle betaalgegevens worden voor u ingevuld en u wordt direct op de hoogte gebracht van de geslaagde betaling.
  • U houdt constant controle en overzicht op uw betaling, de iDEAL . De betaling is direct zichtbaar in uw rekeningoverzicht.

Veilig betalen

Het kan met iDEAL  Wij zijn natuurlijk blij met iedere bijdrage. U kunt de verdubbelaar inzetten. Doneer aan AvMB en de belastingdienst draagt dan ook een steentje bij. Dat is prettig, nietwaar. Geen bitcoin of cryptomunten wel het voordeel van de grote getallen.en geen Balkenende-norm.

 

 

Aap Noot Mies

 

Aap Noot Mies

Het Aap Noot Mies shirt van Aandacht voor Medische Bijsluiter kan ook praten. Het begin is er. Ook niet-leden kunnen het shirt binnenkort te bestellen. Het shirt is een leuk hebbe dingetje dat  je nu ook als welkomst cadeau kunt krijgen als je lid wordt.

Net als Aap Noot Mies het leesplankje van Hoogeveen : Een hulpmiddel bij het leren lezen, moeten er ook nieuwe  begrijpelijke hulpmiddelen komen die kunnen bijdragen aan veilig gebruik van medicijnen voor iedereen.

Leesplankje

1897 gaf uitgeverij Brinkgreve het tweeregelige leesplankje van Hoogeveen uit met vijftien woorden. Het begon met de woorden raam-roos-neef. In 2010 was het een eeuw geleden dat de Groningse uitgeverij Wolters het aap-noot-mies op de markt bracht. Het leesplankje van Hoogeveen is dan ook meer dan 100 jaar oud.  Aap Noot Mies is uitgegroeid tot een icoon van de Nederlandse cultuur.  De meeste mensen weten niet dat er diverse varianten bestonden van Aap Noot Mes, waaronder het Indische jaap-gijs-dien.

Augmented Reality

2018 wordt het jaar dat er een unieke variant van het leesplankje op de markt komt. Het bijzondere van ons leesplankje is dat oud en nieuw samenkomen. Samenkomen om met nieuwe technologie een bewezen methode in een nieuw jasje te steken Om een elegante oplossing te bieden aan groepen die moeite hebben met het berijpen van medische informatie. Het unieke is dat iedereen die mee wil werken aan dit initiatief van harte welkom is.

Het verschil maken

Met deze “moderne” versie van Aap Noot Mies komt er een product dat gaat bijdragen aan gezondheidsvaardigheden. Gezondheid staat bijna iedereeen op één, als het meest waardevolle bezit. Toch ziet

Nog te vaak ziet  onze verenging dat veel mensen niet over de  zelfredzaamheid beschikken om goed te participeren in onze samenleving. Dit kan, nee dit moet anno 2018 anders. Grote groepen uitsluiten omdat ze de informatie niet begrijpen, is natuurlijk niet van deze tijd. Word ook lid.

Aap

Taal als medicijn

Latijn was eeuwenlang de enig geschreven taal. In andere talen werd pas veel later geschreven. Hierdoor was er lange tijd uniformiteit van taal.

Latijn was als taal de norm

Evidence based en best practice

In de geneeskunde was Latijn dan ook de basis in de onderlinge communicatie tussen medici. Latijn was ook een taal waarin je heel geleerd en geheimzinnig kon zeggen dat je ook niet wist wat er mis was met de patiënt. Het “Dokterslatijn” is uitgegroeid tot een vaktaal (jargon). Nog steeds functioneel, want artsen en specialisten uit alle landen kunnen met elkaar communiceren en begrijpen. In december 2013 was ik deelnemer aan “Internet of things binnen de gezondheidzorg “ mede georganiseerd door de Rabobank, Syntens en Amsterdam Zorg en ICT. Het “Dokterslatijn” was vervangen door evidence based en best practice.

Surfen…
surfen

Fit zijn is ook discipline

Onbewust dacht ik terug aan het bezoek aan mijn vader van 89. Ik was deze week op bezoek om te vragen of hij nog plannen heeft voor het weekend. Hij begreep de woorden van de thuiszorg medewerkster niet . Ze was van slag omdat haar tablet niet goed functioneerde, hierdoor was er geen update van het patiëntendossier van de buurvrouw van mijn vader. Dit verbaasde mijn vader want ondanks zijn hoge leeftijd gebruikt hij geen medicijnen. Hij surft zelfs niet alleen op het world wide web, maar ook nog op het Amsterdamse Nieuwe Meer.

Elkaar verstaan

Ook bij E-health loert er het gevaar van onbegrijpelijk jargon als zorgverlener en patiënt elkaar met termen als mobile device in plaats van bijvoorbeeld telefoon elkaar niet meer verstaan. Ook hier geldt elkaars taal spreken zorgt voor meer begrip en betere communicatie. De kracht van woorden is groot, kijk maar naar dit filmpje. Het is tijdloos en grenzeloos en meer dan de moeite waard..

I’ts a lovely day but I can’t see it

Alexander Grassi, voorzitter Aandacht voor Medische Bijsluiter (AvMB). “Ik sprak laatst een huisarts uit Haarlem en zei dat ik het ernstig vind dat 15% van bevolking in Nederland moeite heeft met lezen, ” “was dat in mijn praktijk maar waar, meer dan 50% is taal onbekwaam”; zei hij met een zorgelijke blik.

Samenwerken

Vanuit dat perspectief wil Aandacht voor Medische Bijsluiter een coalite vormen. Die niet opnieuw het wiel gaat uitvinden, maar bestaande initatieven bij elkaar gaat brengen. Maar ook,  waar mogelijk naar een volgende fase te brengen  om het probleem eindelijk aan te gaan aanpakken. Anno 2018 is het onacceptabel dat onze autoriteiten niet in staat is in begrijpelijkee taal te communiceren.  Informatie moet begrijpelijk zijn voor de gebruiiker en biet een truckendoos van de overheid.

Het systeem loopt vast

De AWBZ werd onbetaalbaar dus er werd drastisch ingegrepen. Er kwam per 2015 ter vervanging van de AWMZ, een nieuwe wet, de Wlz (Wet Landurige Zorg)  De Wet langdurige zorg is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Niet alle mensen die tot 2015 onder de ABWZ vielen, voldeden aan de voorwaarden, daarom was er voor hen een overgangsregeling tot 1 januari 2016. Ook is toen voor een kleine groep mensen is de overgangsregeling verlengd. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering is bij de gemeente komen te liggen. De gehele operatie ging gepaard met een bezuiniging van 40 % op bepaalde onderdelen van het pakket. De kwaliteitsimpuls van Van Rijn (Staatssecretaris VWS) heeft veel stof doen opwaaien.

Geen volksopstand

maar niet te veel klachten komen over de kwaliteit van de geleverde zorg. De gemeenten hebben een hele truckendoos om deze klachten zoo laag mogelijk te houden. De klagers zijn immers afhankelijk van dezelfde gemeente waar ze over klagen.

 

Perspectief

Vanuit dat perspectief waren wij dan ook blij dat ZonMW Alexander Grassi  de gelegeheid gaf tijdens het jaarlijkse congres Publiek Private Samenwerking afgelopen maart in het Beatrix theater ons idee te pitchen tijdens het Congres PPS