Aandacht voor Medische Bijsluiter vindt dat medische informatie moet worden afgestemd op de gebruiker. De methode die wij voor ogen hebbben is gebaseerd op het leesplankje van Hoogeveen, Aap Noot Mies.

Aap Noot Mies is een geheugenbord met een aantal velden, de interventie is gebaseerd op augmented reality technology. Deze velden kunnen worden gevuld met pictogrammen voorzien van beeld, tekst  en geluid. Door associatietechnieken toe te passen wordt het voor kwetsbare groepen  eenvoudiger dagelijkse bezigheden beter te structureren.

Medische informatie wordt door veel mensen als ingewikkeld  ervaren en niet begrijpen.  Dit maakt mensen vaak onzeker. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat veel mensen beperkte kennis van de Nederlandse taal hebben.  Lees- en rekenvaardigheden zijn dikwijls ook beperkt (overigens een wereldwijd probleem).

Tijdens de inventarisatie zijn er gesprekken gevoerd met  middels co-creatie sessies. Naar voren is gekomen is dat er tussen de behandelende zorgverlener en  zorgontvanger  dikwijls communicatieproblemen zijn. Dit kan bij bijvoorbeeld medicijnengebruik voor gevaarlijke situaties zorgen. De gebruiker begrijpt in veel gevallen de tekst van de medische bijsluiter niet terwijl met kleine aanpassingen de informatie naadloos kan aansluiten bij het bevattingsvermogen  van een significant gedeelte van de gebruikers.

Wij denken dat een geheugenbord doelmatig is toe te passen bij medicijnengebruik. Objectherkenning kan er voor zorgen dat toegevoegde informatie op een intuïtieve manier wordt weergegeven.  Ook kan er interactief mee worden omgegaan door de gebruiker. Resultaat: Meer welzijn en gezondheidsvaardigheden bij gebruiker en lagere zorgkosten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trending