Snapt u het ?

“Onze ouderen massaal naar het ziekenhuis door verkeerde medicatie en van Europa mogen we er niks aan doen.” Verkeerde medicatie zorgt in Europa voor honderdduizenden ziekenhuisopnamen van ouderen. Ook is er mede door een verwachtte toename van het aantal chronisch zieken met multimorbiditeit (meerdere kwalen tegelijkertijd) in combinatie met polyfarmacie (meerdere medicijnen tegelijkertijd) en de vergrijzing geen zicht op verbetering.

Wat cijfers

Alleen al in Nederland zijn er bijna één miljoen mensen van 65 jaar en ouder die dagelijks vijf of meer medicijnen gebruiken. Dit kan vooral bij deze kwetsbare groep tot grote risico’s leiden. Risico’s die dikwijls te voorkomen zijn. Een situatie die zich reglmatig voordoet is dat men éen of meerdere geneesmiddelen gebruikt die niet meer nodig zijn. Ook  is er reglmatig een nadelige wisselwerking tussen verschillende medicijnen, maar ook zijn er vermijdbare bijwerkingen bij ouderen.

Ieder mens is anders

Daarnaast moet je rekening houden dat er een verschil is tussen een twintigjarige en een zeventigplusser. De zeventigplusser is veel gevoeliger voor bijwerkingen. Onder andere door verminderde werking van organen zoals de nieren en de lever. De van oorsprong Amerikaanse  Beerslijsten kunnen als hulpmiddel dienen om ernstige geneesmiddelbijwerkingen bij ouderen te voorkomen.

 Voor Alexander Grassi, voorzitter Aandacht voor Medische Bijsluiter, is dit de reden om heel boos ten worden. Grassi: “Ik ben verbijsterd  ; Wij hebben wetten, hulpmiddelen  en artsen om onze ouderen te beschermen, maar het is onbegrijpelijk dat regeltjes uit Brussel het onmogelijk maken. Onmogelijk maken dan onze ouderen van begrijpelijke en toegankelijke medische informatie worden voorzien,  waardoor ze ook minder medicijnen kunnen gebruiken”. Het is daarom hoog tijd een coalitie te vormen die er iets aan gaat doen.

Europa

De Europese Unie stelt in haar EU-gezondheidsstrategie immers drie doelstellingen voor : gezondheidsbevordering in een vergrijzend Europa; burgers beschermen tegen bedreigingen van de gezondheid; en ondersteuning van dynamische gezondheidsstelsels en nieuwe technologieën.’ Het Europese gezondheidsbeleid is gebaseerd op het beginsel dat de goede gezondheid van de bevolking een voorwaarde is voor de verwezenlijking van de Europese basisdoelstellingen van welvaart, solidariteit en veiligheid.

Wij zeggen dan, wacht niet tot morgen.Kom direct in actie. Neem direct contact met ons op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trending