020-6178310 | info@medischebijsluiter.nl
AvMB > Blog met aandacht voor drempuls > Oplossingen > Betaalbare zorg begint vandaag

Betaalbare zorg begint vandaag

Betaalbare zorg

Betaalbare zorg kan als je het anders doet. Hetzelfde doen, bij voorkeur beter en goedkoper. Dit wordt de komende jaren ook van de zorgsector verwacht, hier schuilt het Innovator dilemma van Clayton Christensen. Er zal dan wel door de sector moeten worden afgerekend met de huidig heersende cultuur om te overleven.

betaalbare zorg
Bron: Forbes

Den Haag

De afgelopen jaren hebben we een lichte groei van de zorgkosten gezien. Een groei van ongeveer 1,5 % was de uitkomst van het beleid van minister Schippers. Deze kabinetsperiode zullen de collectieve zorguitgaven bij ongewijzigd basispad de komende jaren weer een groeispurt maken. De verwachting is dat de zorgkosten dan gemiddeld zo’n 6 % gaan groeien. Daarnaast wil het nieuwe kabinet de collectieve zorguitgaven nog verder verhogen door de eigen bijdragen te beperken.

De zorgparagraaf van het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ begint met de stelling dat dit vertrouwen er voor wat betreft de zorg nog niet is. Het kabinet Rutte III belooft hier dan ook werk van te maken. Betaalbare zorg vanuit Den Haag is dan ook een vooral een wens en niet zozeer een verwachting.

Innovator dilemma

Het boek Innovator dilemma van Clayton Christensen werd voor het eerst gepubliceerd in 1997. Christensen stelt dat “succesvolle” bedrijven die teveel energie steken in de huidige behoeften van de klant en er niet in slagen om nieuwe technologieën en / of business modellen te implementeren, die voldoen aan de onuitgesproken of toekomstige behoefte van diezelfde klant , het uiteindelijk niet zullen reden. De structuur van deze bedrijven maakt het onmogelijk om op een betaalbare manier met innovaties om te gaan. Dit heeft tot gevolg dat deze bedrijven en intanties er alles aan doen om “de vijand” zoveel als mogelijk te bestrijden. Ook in Nederland zien we in de zorg, ook vanwege de tegenstrijdige belangen die hiermee gemoeid zijn, vereist dit nog heel wat stuurmanskunst van bekwame schippers.

Verspilling is een keuze

Alexander Grassi

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.