In januari 2023 gaan we weer van start. Aparticipatie TV van AvMB begint natuurlijk met de voorspellingen en de goed voornemens.  

Ja, het is een beetje mosterd bij de maaltijd. Corona lijkt verdwenen, maar nog steeds klinkt: “ thuis blijven bij klachten” is dat het ei van Columbus ? Of Is de thuisquarantaine één van de vele overbodige maatregelen en heeft men nog steeds geen idee hoe om te gaan met deze crisis, meer capaciteit in deze zorg en aandacht voor het optimaliseren van de gezondheid hoor je nergens. Men is met name zeer positief over het vaccineren. Maar is ook bekend waaraan een vaccin moet voldoen.

“De vaccins die nu beschikbaar zijn tegen het coronavirus geven weinig of geen bijwerkingen. Dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek waaraan tienduizenden mensen hebben meegedaan. Specialisten vanuit heel Europa controleren dat onderzoek heel nauwkeurig. Alleen als blijkt dat een vaccin ons goed beschermt én dat er geen gevaarlijke bijwerkingen zijn, mag het vaccin worden gebruikt” Zie ook de cijfers van bijwerkingen van centrum Lareb

Er is veel te doen geweest over testen

Er is veel te doen geweest over testen. Heeft dat wel zin. Vals positief klinkt ook al niet senang. Testen Testen Testen horen we minister de minister Kuipers veelvuldig zeggen. Maar heeft het nut.

Corman-Droston paper

In de brief is te vinden dat de PCR-test gebaseerd is op een paper geschreven door Corman en Drosten. In deze paper staat dat de PCR-test bedacht is op basis van social mediaberichten die betrekking hadden op een nieuw klinisch beeld dat de schijn had van SARS. Op het moment dat de PCR-test bedacht was, waren er dus nog geen echte onderzoeken gedaan naar COVID-19. Zo was het virus nog niet geïsoleerd en is de PCR-test niet op echt onderzoek gebaseerd.

In de Kamer zijn er vragen over gesteld en die waren niet mals, namelijk dat de paper aan alle kanten rammelt. Testen in animatie vorm  om iedereen erbij te betrekken. Recent onderzoek naar PCR testen Alleen testen heeft geen zijn. Toch blijft men het doen.

De conclusie is dat RT-PCR testen en de snel testen niet gebruikt kunnen worden als instrument om verspreiding van een coronavirus tegen te gaan zonder andere maatregelen als quarantaine, isolatie en een Lock down. Wat is het psychologische effect hiervan  een recent rapport van het RIVM uit 2020 gaat hier dieper op in.

Perceptie van het nut van de maatregel is een van de voorspellers van navolging van quarantaine (Brooks, Webster et al. 2020). Ook het laten zien van positieve gevolgen op de publieke gezondheid draagt bij aan het zelf-isoleren (Webster, Brooks et al. 2020)

Discipline is een must en ja dat is lastig bij Nederlanders

Afstand houden

Anderhalve meter

Binnen buiten overal de anderhalve meter. Is dat niet te kort door de bocht William Wells in het kader van tuberculose maar grote druppels kun je niet vergelijken met kleine druppel en als je op straat loopt ruik je de stank van een sigaret van mijlen ver en in een ICI Paris  wil men je betoveren met de geur van de diverse parfums. Meer virologen dan bondcoaches en Arbitrair want is dat wel genoeg voor binnen? Afstand houden zal zoals dokter George zegt een beetje helpen, Het filmpje dat we net gezien hebben is wel lekker multicultureel. We missen alleen iemand in een rolstoel, om de inclusiviteit compleet te maken.

Op deze manier bereik je de groep die weerstand heeft tegen de overheid natuurlijk nooit en als de Koning ook geheimzinnig doet over welk vaccin hij neemt en voetballers van Nederlands elftal het nut in twijfel trekken dan moet er snel een pr campagne worden gestart.

Nut van vaccineren en het gele boekje ipv de app van Hugo. Relatief risico

Het gele boekje

Blijft de vraag waarom zou je mensen met een relatief laag risico moeten vaccineren. We lezen een artikel in het AD Ongeveer een op de tien mensen die corona krijgt, kampt langer dan drie maanden met de gevolgen. Een op de honderd zelfs langer dan een jaar, is het beeld dat we krijgen uit voorlopige studies’’, aldus immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC). ,,Die klachten, zoals extreme vermoeidheid en concentratiestoornissen, zijn leeftijdsonafhankelijk. Ook twintigers die niet eens heel ziek zijn geweest door Covid, zijn soms al een jaar uit de running

Als je dat dat uitwerkt, Nederland met 1,6 miljoen gevallen zijn dat ernstige cijfers. maar het is niet meer in verhouding met wat in mijn ogen te verantwoorden is.

Handen wassen in onschuld.

In NOS artikel  uit 2016 lezen we dat je handen stukwassen zoals de premier ons adviseert helemaal niet zo gezond is. Bijzonder is dan ook het handenwaslied

Kijk ook even naar dit animatie filmpje

Gebarentaal. Dat spreekt voor zich

Hamsteren

Het mag wat kosten

Sywert van der Lienden en de bonnetjes van VWS in de studio met Twan Huys , maar het kan nog er erger de bonnetje van Teeven verbleken bij de miljarden van Hugo

Stichting Open Nederland is een Nederlandse stichting, opgericht door voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, met als doel een bijdrage te leveren aan het heropenen van Nederland tijdens de coronapandemie. Ook hier lijkt ons kent ons een rol te spelen.

Hameren op alleen samen. Propaganda of wanhoop?

De bureaus Roorda en BKB en productiemaatschappij Halal hebben de campagne binnen enkele dagen ‘met honderden mensen’ vanuit huis gemaakt.

Het doel van de campagne is om Nederland helderheid te geven ‘omtrent de meest recente corona-maatregelen en handelingsperspectieven te bieden die bijdragen aan het beperken van de besmettingskans, de verspreiding van het virus, evenals het beperken van de maatschappelijke onrust en gedragsverandering tot stad te brengen’.

Hoe bewerkstellig je gedragsverandering

En bij alleen samen zie je wat scheurtjes. De horeca, maar ook andere branches zijn zwaar getroffen. De jeugd ziet haar toekomst verdwijnen. Terwijl handige jongens de de #coronacrises misbruiken voor eigen gewin. Als je vervolgens zelf niet ziek wordt, maar de pijn wel voelt in je portemonnee is het moeilijk om solidair te blijven. Zeker als je ziet dat veel van de maatregelen halfslachtig zijn en niet werken en als klap op de vuurpijl de verantwoordelijken en de deskundigen elkaar voortdurend tegenspreken. Dat is niet uit te leggen, maar ook niet vol te houden.

Experimenteren

De coronamelder; heeft er überhaupt iemand ervaring met die App ? Je voorkomt dat je een ander besmet Ook in animatie wordt ons het nut ervan ingeprent. Lekker samen niet besmet raken. Net als bij veel andere initiatieven is er weinig bekend of de coronamelder nut heeft of veel gebruikt wordt

Klaar met corona

Dat klaar met corona preekt voor zich, maar ja er zullen altijd virussen zijn of zie ik dat verkeerd Dokter George. Nu is er weer de Delta is net als Alfa (Britse variant), Bèta (Zuid-Afrikaans) en Gamma … met symptomen van long covid“, zegt correspondent Anne Saenen en die is weer veertig procent meer overdraagbaar dan de Britse. Veel mensen zullen zeggen. Stop met deze onzin, maar als een boom in een bos omvalt en niemand hoort dat, is de boom dan gevallen

If a tree falls in a forest and no one is around to hear it, does it make a sound?” is a philosophical thought experiment that raises questions regarding observation and perception. (George Berkely)

If a tree falls

Het vaccin

Elk goedgekeurd vaccin is op tienduizenden mensen getest horen we in spotjes, is dat wel waar CBG en is dat wel gebeurd? Hoe effectief zijn ze volgens het Rijksoverheid ?Probleem bij deze vaccins ze zijn niet bij duizenden mensen getest. (Fase 3)

Kijk naar de Frikandel van Hugo. Over het nut van vaccineren lopen de meningen uiten, maar de gebruikelijke procedure is dat ieder goedgekeurd vaccin op tienduizenden mensen getest is , alleen bij dit vaccin is dat niet het geval. Waarom wijkt men af van de richtlijnen?

Vrijgesteld van het mondkapje

Gelijk monniken gelijke kapjes gaat niet op. Als het heel belangrijk is waarom zijn er dan uitzonderingen. Inperkingen van de rechten. Heeft het nut? Wat doet het met het gebit? Hoe zit het met die verplichting?28 september werd tijdens een persconferentie de maatregel aangekondigd omdat de besmettingen snel opliepen.  Elsevier over het mondkapje heeft er een uitgebreid artikel over geschreven.

Het mondkapje

Onbeperkt samen

waarom een allochtone vrouw? onbeperkt meedoen ook voor slechthorenden en ook met een visuele beperking. maar niet voor mensen in een rolstoel?

Communicatie

Alleen samen krijgen we Corona onder controle. Rutte zegt dat hij het vaccin van Janssen heeft Rutte geeft persconferenties met als boodschap alleen samen. Soms worden we geroemd. “We hebben de ruimte verdient door de regels met elkaar na te leven. Het virus kan oplieren als we ons niet aan de regels houden, maar eigenlijk is het een einde van de regelingen” Alleen samen hebben we dit voor elkaar gekregen.

Kink in de kabel

Zakkenvullers, narcisten of is het een eerlijke boterham en liefde voor de samenleving. Toch kunnen mensen als van der Lienden, Koopmans Osterhaus het beeld niet positief wenden.

Immuniteit

In gesprek met Dokter George: Hoe zit dat: ” Als besmet bent geweest, kun je dan nog besmet raken en hoe weet je dat ?

Had COVID? You’ll probably make antibodies for a lifetime

Voorspellingen

Ab in zomer 2021 is er een vaccin. Ja want er is ook ieder jaar een influenza vaccin of is dat iets heel anders. Als we het patentenregister raadplegen zien we dat Pfizer en vele andere vooruitlopen op de volgende golf. Ik voorspel dat er in oktober weer een stijging zal zijn van het aantal besmettingen.

Verder is er te weinig aan voor maatschappelijke en sociale vraagstukken.   Kindermishandeling meer agressie. Het zal kinderhater Ab Osterhaus een zorg zijn dat de jeugd kapot gaat. Ook zien we een toename van geestelijk lijden

Leerachterstand loopt snel op. Een onderzoek van Nivel, reeds uit 2015 laat zien dat psychische problemen voor problemen zorgen. Ook nu moeten we daar voor waken . Extreme armoede  een extra100 miljoen mensen in extreme armoede door Corona en de maatregelen.

Nutteloze maatregelen; gevaarlijk of zo wat

Nutteloze maatregelen zijn gevaarlijk of valt dat wel mee

Mondkapjes zijn gevaarlijk en nutteloos daarom zegt de Tweede Kamer tijdens een vergadering, ze blijven verplicht.  De Avondklok het wie wat en waarom? maar erg nuttig volgens minister Ferd Grapperhaus versus Ernst Kuiper: “ Maatregel was nutteloos

Ook bijzonder dat bepaalde groepen kunnen vrijstelling van een maatregel krijgen. Of zij wel of niet kunnen bijdragen aan het verspreiden van een virus doet niet ter zake. Soms is er een medische reden, maar diplomaten hebben de vrijheid te doen waar ze zin in hebben. Op de site van de rijksoverheid wordt dit nader toegelicht

De varianten

Een nieuw virus blijft langer in de lucht dan men denkt.

Zijn vaccins eigenlijk wel nuttig? Want hoe zal het coronavirus zich verder ontwikkelen ?

Een onderzoek in the Lancet stelt vraagtekens Britse variant komt eind februari het land in en weer laat het de gebruikelijke patroon. Er is paniek en vervolgens valt het weer mee. Zuid Afrikaanse variant en de Braziliaanse variant en weer hetzelfde patroon. Indische variant iedere keer is er paniek om het vervolgens af te zwakken met de woorden. Als dit dan dat. Patroonherkenning of is dat te kort door de bocht. Nieuw is dat de Indische variant als naam de Delta variant hebben gekregen, Daarnaast schijnt een combinatie van Pfizer en Astra Zeneca zeer effectief te zijn.

Vers van de pers de #deltavariant

Variant versus mutatie. Wat weten we wel en niet, Kan een micro organisme een pandemie veroorzaken? Volgens rapport WHO is het gevaar al sinds oktober 2020 geweken. Hoe effectief zijn vaccins. Vanuit dat perspectief is het belangrijk stil te staan bij de ARR (Absolute Risk Reduction) in gewoon Nederlands. Hoeveel % neemt het risico af bij vaccineren, versus niks doen bij een coronavirus. Dat stelt niet veel voor, maar het kost wel heel veel.