patiëntenvereniging

Patiëntenvereniging is geen vorm van gratis bier

Waarom weer een patiëntenvereniging horen wij wel eens zeggen. Mijn reactie is dan meestal heeft u even. Veelal is een patiëntenvereniging ontstaan vanuit idealistische overwegingen. Om hulp en ondersteuning te bieden aan kwetsbare groepen. Zij strijden voor hun achterban. Zij  verdienen alle lof en ondersteuning. Dit in combinatie met wat tegenwoordig technisch mogelijk is, lijkt een garantie voor perfecte zorg. Ook als je met mensen in de zorg spreekt, hoor je inspirerende verhalen van wat er allemaal mogelijk is. Het bijzondere is, vaak ook tegen lagere kosten.

Het blijft een raadsel

De mogelijkheden lijken grenzeloos om goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Waarom willen wij dat niet. Betere zorg tegen lagere kosten. Het is meer dan ooit nodig. Er gaan mensen dood omdat ze de informatie niet begrijpen. Mensen gaan dood omdat ze niet de juiste medicijnen krijgen, of omdat ze niet de juiste behandeling krijgen. Mensen die dood gaan omdat de commnicatie tussen de diverse zorgverleners niet goed verloopt.  Een ander knelpunt dat je vaak hoort is dat er te weinig geld is. Als dat zo is moet dat natuurlijk worden aangepakt.

Ook voor een patiëntenvereniging.

Een patiëntenvereniging kan veel meer dan vroeger op mondiaal vlak van een andere patiëntenvereniging leren. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld om te voorkomen, dat het wiel telkens weer opnieuw moet worden uitgevonden. Het volstaat voor een patiëntenvereniging niet om een jaarverslag ter grootte van een telefoonboek te presenteren met slechts wat vergezichten en weing concrete resultaten. Value for money , of in gewoon Nederlands; waar voor je centen. Het is natuurlijk gênant dat sommige sommige mensen jaar in jaar uit met passie overgave deur na deur langs gaan om de collecteren voor hun goede doel. Dit terwijl de directie van dat goede doel in een kapitaal pand kwartier houdt. Veel Goede doelen lopen hierdoor het risico de sympatie van de samenleving te verliezen.

Kan dat wat minder, denk je dan

Niets is minder waar. Om meer geld tijdens de collecte op te halen, worden commerciële bedrijven ingehuurd.  Zijn krijgen een jack van een willekeurig goed doel om de straat op te gaan. Deze “vrijwilligers”krijgen meestal een vergoeding op basis van provisie voor hun werkzaamheden. Slim van die goede doelen, om zo wat extra geld binnen te harken kun je denken Je kunt je echter afvragen of er op deze manier nog wel wat over blijft van de vele euro’s die in de collectebus verdwijnen. Het kan ook anders.

Wacht niet tot morgen word lid patiëntenvereniging Aandacht voor Medische Bijsluiter en doe vanaf vandaag mee met ons ledenplan