Wat zit er in de pijplijn ?
In de pijplijn zitten er een aantal medicijnen die hoop bieden. Met name voor aandoeningen en ziektes die we nu nog niet kunnen behandelen. De Horizonscan Geneesmiddelen is een openbaar overzicht van innovatieve geneesmiddelen. Van geneesmiddelen die de komende jaren op de Nederlandse markt worden verwacht. De Horizonscan Geneesmiddelen zorgt er voor zorgen dat patiënten, behandelaars, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en overheidsorganen vroegtijdig op de hoogte zijn. Op de hoogte zijn van welke geneesmiddelen op de markt komen. Daarnaast wat de mogelijke effecten hiervan zijn.
Wat komt er in de pijplijn
Wat er in de pijplijn komt staat in de sterren en volgens critici in boardrooms van de farmaceuten.
Historisch gezien begint de empirische wetenschapsbeoefening een grotere rol te spelen met Roger Bacon, net na de Renaissanace. Hij stelde een kritische tekst op. De Erroribus Medicorum met hierin de fouten die artsen volgens hem maken. Hij stelt ook oplossingen voor.
Empirisch onderzoek beschrijft elke onderzoeksactiviteit die directe of indirecte waarnemingen gebruikt. Luistert ook naar Dokter George
Het Zorginstituut Nederland
Het Zorginstituut Nederland (ZN) werkt bij toelating samen met andere overheidsorganen en branchepartijen. Op deze manier wordt kennis omtrent het op de markt komen van (innovatieve) geneesmiddelen, of uitbreidingen van indicaties, gebundeld. Daarnaast wordt de toegang tot deze informatie geoptimaliseerd. Het College Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt nomen est omen ( de naam is een voorteken)
Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars en ziekenhuizen kunnen op basis van deze informatie hun inkoop beter organiseren. Behandelaars kunnen beter bepalen wat deze ontwikkelingen betekenen voor het behandelaanbod. Ziekenhuizen en behandelaars kunnen duidelijke afspraken maken over de inzet van deze geneesmiddelen. Ook kunnen zij tijdig de organisatie van de zorg en de financiering hiervan oppakken.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden gefaciliteerd in het versterken van de onderhandelingspositie als inkoper van geneesmiddelen. Ook de overheid kan ingrijpen als de ontwikkelingen hierom vragen.
Bron: Zorg Instituut Nederland