Bestuurslid medisch

Is Rutte de Game Changer Rutte III ?

2 december 2019 en als je naar buiten kijkt straalt de zon.  Rutte III is over de helft  en het tij zit voor velen van ons nog steeds mee. Niets om over te klagen, zo op het eerste oog, maar zal Rutte III die game changer worden.

Helaas zien wij als AvMB één hele grote zware wolk en als er nu niets gedaan wordt vrezen wij dat ons hele zorgstelsel als een kaartenhuis in elkaar zal storten. We hebben te maken met een historische vergrijzing en het antwoord is te vaak: “pappen en nathouden en we komen er wel..

Chronisch ziek zijn

Neem als voorbeeld dementie. De discussie of het wel of geen ziekte is, is onbelangrijk. Belangrijk is hoe gaan we als samenleving om met de beperkingen die vormen  van dementie met zich meebrengen.

Vaak hoor je mensen met dementie zeggen: “In mijn omgeving, praten ze niet met mij, maar over mij. Dementie zorgt voor sociale exclusie zolang we nog geen interventie of een pilletje hebben als antwoord op de problemen die het leven met dementie met zich meebrengen. De verwachting is het aantal mensen met dementie  jaarlijks ongeveer 3 % zal stijgen in absolute zin van ongeveer 300.000 nu tot 500.000 in 2050. De kosten van één jaar verpleeghuiszorg bedragen €  70.000. Je hoeft geen geleerde te zijn om te beseffen dat het allang geen 5 voor twaalf meer is. Het is diep na middernacht.

De uitdaging

Dit is natuurlijk een enorme uitdaging worden voor de ministers van en voor VWS, want helaas is er niet gekozen om care en cure  operatief te scheiden.  Miljoenen chronisch zieken zijn nog niet oud maar zijn wel aangewezen op zorg en welzijn en miljoenen mensen met een beperking hebben geen behoefte aan zorg, maar aan faciliteiten om te participeren en bij te dragen aan onze samenleving.

Extra geld voor en naar de zorg is leuk als noodverband, pleister op de wonde, maar biedt geen antwoord op de uitdagingen, waarvoor we komen te staan. Dit klinkt als consumeren in plaats van investeren. Men kiest wederom voor de aspirine- en niet voor de vitamine benadering.

Die vitale oudere, de fitte zeventiger, heeft geen behoefte aan zorg, maar toegankelijkheid van die zorg als het nodig is. Hij maakt zich wel zorgen over het uitblijven van keuzes. Het enige wat hij ziet en leest is dat de zorg onbetaalbaar wordt, terwijl het pakket steeds verder verschraalt en dat de premies almaar stijgen. Kwetsbare groepen hebben hieronder helaas het meest te lijden.

Een aantal maatregelen ter verbetering kunnen direct worden uitgevoerd is dan de gedachte, maar dat is helaas een illusie. Wetgeving heeft plaatsgemaakt voor protocollen en richtlijnen. Hoe krom is dat. Rentseeking rules the world. Lobbyisten sturen het publieke debat en zorgen ervoor dat efficiëntie en doelmatigheid worden weggezet als rechtse zakkenvullerij en dat sociale cohesie wordt afgedaan als soft en linkse Sinterklaaspolitiek. We gaan niet Zwarte Pieten want dat ligt anno 2019 gevoelig.

Creatief boekhouden

Economen denken bij slechter en minder tegen hogere kosten. Hier klopt iets niet, of eigenlijk wel als je het boek Disruptive Innovation van Clayton Christensen leest. Noodkreten van instellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen dat ze het hoofd niet boven water kunnen houden moet men niet pappen en nathouden met een zak geld om als noodverband te dienen, maar met visie te benaderen. Bedrijven als Microsoft schrijven investeringen in enkele jaren af, R&D komt niet zoals bij zorginstellingen op de balans.

Game changer

On demand, maatwerk leveren daar ligt de toekomst van de zorg. Het voorkomt verspilling en vergroot het welzijn en verlaagd de kosten. Tel uit je winst, want een paar miljard lost het probleem niet op.  Alleen op die manier kun je de game changer worden. Is dat dan niet duur van confectie naar haute couture,  kun je je afvragen?  Op het eerste oog denk je dan dat dit onbetaalbaar is, maar schijn bedriegt. Diezelfde Christen, docent aan o.a. Harvard laat zien dat er met minder geld meer gedaan kan worden.

Doe ook mee

Hier moet natuurlijk wel aan gewerkt worden. Daarom zoekt Aandacht voor Medische Bijsluiter​ medestanders. Mensen die er genoeg van hebben dat er steeds wordt gezegd dat de zorg zo duur en zo slechts is. Wij denken dat het mogelijk is het roer te keren. Ben jij de game changer

Wacht niet en doe mee met ons initiatief.