Als het om mensen gaat.

Vanzelfsprekend zijn verbeteringen in de zorg nog zeker niet. Er zijn stromingen die stellen dat samenwerking in de zorg en het uitbannen van marktwerking bijdragen aan beheersbaarheid van de kosten. Dat dat binnen diezelfde zorg relatief snel kan leiden tot duurzaamheid van ons zorgstelsel. 

Niet de minste

Marcel Levi, voormalig bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is vooral arts. Hij schrijft in een column in Medisch Contact dat marktwerking in de gezondheidszorg is mislukt. Heeft die marktwerking echter ooit bestaan. Kan een budget gestuurd systeem wel marktwerking hebben, is de vraag die wij ons stellen De oplossing lijkt voor Levi te liggen in meer samenwerking, doelmatige en afstemming en taakverdeling tussen zorginstellingen. concentratie van complexe zorg en minder ingewikkelde ingrepen dicht bij huis. Dat levert voor alle ziekenhuizen financieel bestaansrecht op volgens Marcel Levi .

Voer voor economen

Ook noemt hij de econoom Ray Fishman, schrijver van:  In The inner inner lives of marketslives of markets. Iedere keer dat je een taxi besteld via Uber of een kamer boekt bij  Airbnb zorg je voor een reshape van onze  (sociale ) instituties of ons leven. Hierdoor onstaat (oneerlijke) concurrentie met gevestigde partijen, waarbij de nieuwkomers de markt aftasten en verkennen waar de grenzen liggen. Dit in combinatie met disruptieve innovatie zorgt ervoor dat overheden door of ondanks lobbyisten gaan reguleren. Marktwerking in de zorg wordt dan ook niet bepaald door de markt, maar door de diverse stake-houlders die de taart onderling verdelen, meestal in het belang van hun eigen achterban. Interessant in dit perspectief is ook het boek The Entrepeneurial state van de Italiaanse econome Marrianna Mazzucato   Rentseeking rules the world.

Niet vanzelfsprekend.

Levi pleit voor samenwerking, maar dat lijkt een utopie zolang de Cudos norm niet de standaard is. Het is jammer, maar rentseeking rules the world. Samenwerking is in de wereld die Zorg heet geen nog geen vanzelfsprekend

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trending