020-6178310 | info@medischebijsluiter.nl
AvMB > Blog met aandacht voor drempels > Overige Artikelen

Keurmerk is dikwijls schijnkwaliteit

keurmerk

Keurmerk is veelal een vette bonus voor de keurmeester.

Lang leve het keurmerk. Duizenden euro’s voor wat stikkers. Met als resultaat geen geld voor fatsoenlijk eten of dat stukje persoonlijke aandacht voor onze oudjes in diezelfde zorginstelling. Een keurmerk is geen waarborg voor kwaliteit. Een keurmerk in de zorg kost tijd en geld. Tel uit je winst of eigenlijk je verlies. Het juiste recept is direct stoppen met die waanzin. Dan ligt het geld voor het oprapen. Dat bevordert onzinnigheden in de zorg te bestrijden. Denk aan de vele stichtingen die een keurmerk hebben. Hiervan kunnen waarschijnlijk 5 van de 10 direct bij het grof vuil kunnen worden gezet. De overheid moet de keurmeester zijn, de Inspectie voor de Gezondheidszorg lijkt ons de aangewezen organisatie. Wij blijven ervoor strijden dat gezond verstand overwint en niet het keurmerk.

Fair Play

Ik moest terugdenken aan een gedicht dat op mijn studeerkamer hangt.

”Als je denkt ik ben verslagen is de nederlaag een feit, als je denkt ik zal niet versagen dan win je op den duur de strijd”.  Het spel moet dan wel eerlijk en volgens de regels worden gespeeld. “Je krijgt te horen: Als je zo doorgaat, dan is het snel afgelopen, is het einde in zicht”. De meeste mensen hebben dan de neiging te zeggen dat het vanaf dat moment allemaal anders moet. Logisch, want je wilt leven, je wilt niet dood. Men neemt zich in geval van bijvoorbeeld obesitas voor om fanatiek te gaan sporten, af te vallen.

Cold Turkey

Cold Turkey is dan veelal een populaire methode. Bij de coldturkeymethode wordt in één keer gestopt met het gebruik van het middel waar de gebruiker aan verslaafd of in grote mate afhankelijk is. Iedereen met een verslaving, roken, drank, eten of iets anders zal wel hebben gevoeld dat er dan iets is veranderd in het lichaam. Ontwenningsverschijnselen en de hierdoor veroorzaakte druk kunnen ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben.

Advies en begeleiding van professionals zoals uw apotheker en/ of arts zijn daarbij essentieel, want niet iedereen reageert hetzelfde op veranderingen. Wie kent niet de verhalen van de manager die tijdens zijn vakantie in elkaar stort. Terwijl de bedoeling was dat die batterij weer opgeladen werd.

Dikwijls wordt er ook niet bij stil gestaan dat men geen basisconditie heeft, dat je die moet opbouwen. Het resultaat is dat men niet afvalt maar dat er een aanslag op koolhydraten en mineralen wordt gepleegd, vervolgens heeft men weer honger en minder energie, maar het vet blijft en wordt zelfs aangevuld, het verzuren zorgt vervolgens voor maagklachten. Dat gebrek aan mineralen heeft weer gevolgen heeft voor de spieren.

De WHO noemt als wereldwijd probleem het gebrek aan mineralen bij de mens. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door stress. Dit kan worden opgelost met medicatie, maar men kan ook naar andere mogelijkheden kijken.

Aap Noot Mies oplossingen

Een voor de hand liggende oplossing lijkt dan ook een potje pindakaas of een zakje noten. Deze producten bevatten namelijk veel magnesium, Mark Rutte weet dit, want die heeft een verleden bij Unilever. Wie kent de tegeltjeswijsheid over te niet. Want overal waar te voor staat zorgt voor problemen. Teveel pindakaas zorgt soms voor hartritme stoornissen en sommige mensen zijn weer allergisch voor noten. Dus toch maar niet die complementaire geneeskunde en vertrouwen op de reguliere geneeskunde. Daar kan geen keurmerk tegenop.

Dilemma voor valide onderzoek

Echter een groot probleem bij medisch wetenschappelijk onderzoek is dat niet (altijd) alle variabelen voldoende worden meegewogen, eenvoudig weg omdat men niet over een glazen bol beschikt die met hocus pocus pas alle openstaande vragen als sneeuw voor de zon kunnen laten verdwijnen. Werkt bijvoorbeeld een medicijn bij een bepaalde bloedgroep anders ? Een man van 150 kilo heeft waarschijnlijk een andere dosis nodig dan een mager tienermeisje. Is er een overzicht van mislukte onderzoeken, van fouten kun je leren.

Randomized controlled trials

Wordt bij randomized controlled trials het spel wel fair gespeeld? Als je maar lang genoeg gooit, werp je uiteindelijk die zes. Laten medicijnenfabrikanten wel al hun trials zien en zo ja wordt hier wel naar gekeken, wij hebben niet het gevoel dat de controlerende organisaties de middelen, kennis en mankracht in huis hebben om alles te controleren. Daarnaast zijn zij in onze ogen financieel te afhankelijk van hun opdrachtgever.

Met andere woorden hoe gaat men om met bijvoorbeeld de CUDOS norm, een soort code Tabaksblat. Is het niet eerlijker tegenover de patiënt om open te staan voor andere methoden? Data mining en Big data bieden onderzoekers waarschijnlijk kansen om valide publicaties in toonaangevende internationale vakbladen gepubliceerd te krijgen. Misschien is het interessant om te onderzoeken wat de invloed van metalen is op het lichaam. Er wordt in de ruimtevaart inmiddels onderzocht of het niet beter is meer plastic en minder aluminium te gebruiken. Hoe ziet het lichaam van Andre Kuipers er tegenwoordig uit.

Zorgwekkend

Hier ligt ook een taak voor de media, men mag niet alles voor zoete koek aannemen. Meer zelf doen aan fact-finding en ook de mislukte experimenten laten zien. Zorgwekkend zijn de cijfers die te lezen zijn in het Clinical Evidence Handbook 2012. Het British Medical Journal meldt dat van de 2500 meest voorgeschreven medicamenten en behandelingen slechts 12 % enig bewijs van gunstig effect scoort. Wie kun je nog geloven, is de geuitte zorg, weer een vorm van nep-nieuws

Dit is gebaseerd op meta-onderzoek waarbij minimaal één onderzoek is gevonden dat een positief effect aantoont dat groter is dan de schadelijke effecten. Dit betekent dat arts en patiënt er niet op kunnen vertrouwen dat voor de beste  behandeling gekozen wordt.

Werkwijze

Het systeem dat door sommige medische communicatie bureaus wordt gebruikt om een onderzoek onder de aandacht te brengen gaat als volgt: Er wordt een meta-analyse gedaan van klinisch wetenschappelijk onderzoek. De uitkomsten van deze onderzoeken krijgen een positief resultaat. Vervolgens wordt er een vooraanstaand medisch professional of wetenschapper gezocht als hoofdauteur voor deze publicatie. Deze ‘hoofdauteur’ hoeft het artikel zelfs niet te hebben gelezen. De naam erbij is voldoende voor een fee, vervolgens volgt de publicatie en de eeuwige roem.

Publicaties zijn besmet

Professor Adriane Fugh-Berman van de Georgetown University Medical Centre in Washington heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en haar conclusie is dat veel publicaties besmet zijn. Elizabeth Irons, directeur van Science Exchange stelt dat echte leven complex is en in de experimentele opzet van medisch wetenschappelijk onderzoek de zogenaamde  living labs niet altijd alle variabelen voldoende worden meegewogen.

De principes van goed onderzoek

Herhaalbaarheid van onderzoeksresultaten is één van belangrijkste grondvesten van wetenschappelijk bewijs. Toch lijkt de reguliere medische wereld hier dikwijls allergisch voor. Ook is er geen enkel begrip voor complementaire geneeskunde.  Reguliere geneeskunde moet leading zijn. Toch beseft moleculair oncoloog Bernards uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis terdege dat veel medicijnen grosso modo niet het gewenste resultaat hebben. Een drug holiday is ,zoals hij het noemt, dan op zijn plaats. Bernards zegt hiermee mee eigenlijk: als ik andere informatie had gehad was ik waarschijnlijk tot een andere keuze gekomen.Daar heeft hij geen keurmerk voor nodig.

Iedere arts zou erop moeten kunnen vertrouwen dat wat hij voorschrijft op werkelijke wetenschap berust en niet Bad Science zoals onderzoeksjournalist Ben Goldacre het noemt, die stelt dat het merendeel van medische onderzoeken onjuist zijn.

Aspirine moet plaatsmaken voor vitamine

Er moet een nieuwe weg ingeslagen worden om ervoor te zorgen dat we nu en straks kunnen rekenen op goede en betaalbare zorg. Om dit te bereiken moeten we openstaan voor een gedragsverandering. De kans op terugvallen slecht gedrag is levensgroot, het zogenaamde jojo effect. De omgeving speelt hierbij een belangrijke rol, die zowel positief als negatief uitpakken. Want alleen dan kan iemand de strijd aan.

Gedragsverandering

Deze gedragsverandering moet plaatsvinden zowel bij de patiënt als bij de zorgverlener, want elkaars taal spreken is dikwijls een groot probleem. Bij twijfel je afvragen zijn er valide alternatieven. Er moet vol worden ingezet op preventie en objectieve voorlichting. Het is interessant dat er heel veel gedaan wordt als je eenmaal ziek bent, van arts tot ziekenhuis en daartussenin overheden en verzekeraars  met regelingen om de lichamelijke, geestelijke en financiële pijn te beperken en zo dragelijk mogelijk te maken, maar dat totaal of heel summier aandacht wordt besteed aan de oorzaak, daar valt de meeste winst te behalen en daar hebben we geen keurmerk voor nodig..

 

Nieuw betalen met iDEAL

Nu ook met iDEAL lid worden

Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankieromgeving vanaf uw eigen bank. Als u  de regels voor veilig internetbankieren volgt, is iDEALeen veilig betaalmiddel. De betaling is direct terug te zien in uw rekeningoverzicht. U hoeft dan ook geen rekeningnummer en andere gegevens over te typen, zoals bij een overboeking via internetbankieren.

Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent, maar dan nog eenvoudiger. Ook voor betalen geldt hoe toegankelijker hoe beter.        iDEAL

Nadelen

Hoewel de betaling voor u niet anders is dan een normale bankoverschrijving kost het toch wat extra administratie kosten. Voor de betaling worden  kosten in rekening gebracht van 40 tot 50 eurocent per transactie.  Dit is in vergelijking enkele eurocenten voor een bankoverschrijving procentueel een groot verschil. Bovendien worden de betalingen eerst op een tussenrekening van de bank gestort. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de betaling daadwerkelijk op de rekening van de onze vereniging is bijgeschreven. Op die wijze kan de bank rente-inkomsten uit het transactiebedrag halen. Hoewel het rente voordeel op dit moment natuurlijk te verwaarlozen valt.

Voordelen

De vorm van betalen biedt u een aantal voordelen ten opzichte van andere online betaalmethoden:

  • iDEAL is betalen via internetbankieren, dus vertrouwd en veilig.
  • Betalen met iDEAL kan meteen, u hoeft zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken.
  • U kunt iDEAL direct gebruiken als u internetbankiert bij ABN AMRO, bunq, ING, Knab, Rabobank, de Volksbank (SNS, ASN Bank en Regiobank), Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, de zogeheten Issuers.
  • iDEAL is gemakkelijk en snel in gebruik. Alle betaalgegevens worden voor u ingevuld en u wordt direct op de hoogte gebracht van de geslaagde betaling.
  • U houdt constant controle en overzicht op uw betaling, de iDEAL . De betaling is direct zichtbaar in uw rekeningoverzicht.

Veilig betalen

Het kan met iDEAL  Wij zijn natuurlijk blij met iedere bijdrage. U kunt de verdubbelaar inzetten. Doneer aan AvMB en de belastingdienst draagt dan ook een steentje bij. Dat is prettig, nietwaar. Geen bitcoin of cryptomunten wel het voordeel van de grote getallen.en geen Balkenende-norm.

 

 

Alexander Grassi, voorzitter Aandacht voor Medische Bijsluiter (AvMB). “Ik sprak laatst een huisarts uit Haarlem en zei dat ik het ernstig vind dat 15% van bevolking in Nederland moeite heeft met lezen, ” “was dat in mijn praktijk maar waar, meer dan 50% is taal onbekwaam”; zei hij met een zorgelijke blik.

Samenwerken

Vanuit dat perspectief wil Aandacht voor Medische Bijsluiter een coalite vormen. Die niet opnieuw het wiel gaat uitvinden, maar bestaande initatieven bij elkaar gaat brengen. Maar ook,  waar mogelijk naar een volgende fase te brengen  om het probleem eindelijk aan te gaan aanpakken. Anno 2018 is het onacceptabel dat onze autoriteiten niet in staat is in begrijpelijkee taal te communiceren.  Informatie moet begrijpelijk zijn voor de gebruiiker en biet een truckendoos van de overheid.

Het systeem loopt vast

De AWBZ werd onbetaalbaar dus er werd drastisch ingegrepen. Er kwam per 2015 ter vervanging van de AWMZ, een nieuwe wet, de Wlz (Wet Landurige Zorg)  De Wet langdurige zorg is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Niet alle mensen die tot 2015 onder de ABWZ vielen, voldeden aan de voorwaarden, daarom was er voor hen een overgangsregeling tot 1 januari 2016. Ook is toen voor een kleine groep mensen is de overgangsregeling verlengd. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering is bij de gemeente komen te liggen. De gehele operatie ging gepaard met een bezuiniging van 40 % op bepaalde onderdelen van het pakket. De kwaliteitsimpuls van Van Rijn (Staatssecretaris VWS) heeft veel stof doen opwaaien.

Geen volksopstand

maar niet te veel klachten komen over de kwaliteit van de geleverde zorg. De gemeenten hebben een hele truckendoos om deze klachten zoo laag mogelijk te houden. De klagers zijn immers afhankelijk van dezelfde gemeente waar ze over klagen.

 

Perspectief

Vanuit dat perspectief waren wij dan ook blij dat ZonMW Alexander Grassi  de gelegeheid gaf tijdens het jaarlijkse congres Publiek Private Samenwerking afgelopen maart in het Beatrix theater ons idee te pitchen tijdens het Congres PPS

 

Geven met iDEAL

Contributie

Het is natuurlijk ook mogelijk uw contributie en giften per iDEAL over te maken op de bankrekening van Aandacht voor Medische Bijsluiter. voor € 25 bent u lid en kunt gebruik maken van alle voordelen van onze vereniging. Als u geen lid wilt worden kunt ook middels iDEAL een gift of donatie aan ons overmaken.

Lees verder

De Vlogsluiter

De Vlogsluiter is een niet alledaags initiatief van Aandacht voor Medische Bijsluiter. Wij zeggen nee tegen hufterigheid en ja tegen inspirerende initiatieven. De afgelopen jaren hebben we steeds vaker gezien dat asociaal gedrag  tegenwoordig meer  norm dan uitzondering is. Dit is een bizarre gedachte voor de gemiddelde Nederlander. Medicijngebruik hoort hoog op de agenda

Alexander Grassi: Het moet in de zorg niet gaan om geld maar, om winst voor de patiënt. Kosten zijn de bijzaak, welzijn is de hoofdzaak. Ik zie u fronzen. eening econoom die zegt dat geld geen rol mag spelen, Ja dat kan. Dat kan, maar alleen als men zich houdt aan de Cudos norm ,  fair play is de basis voor maatschappelijke vooruiitgang. Dit is dan ook geen oproep voor aandacht, maar één voor gezond verstand. Wakker worden mensen, 

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Begrijpelijke en toeganklijke medische informatie beschikbaar voor iedereen. Een filmpje, animatie of vlog doet vaak wonderen om de begrijpelijkheid te verbeteren. Wij weten dat er prachtige projecten en initiatieven zijn om dit te bereiken.Laat dan ook zien waar je mee bezig bent en stuur ons een kort filmpje van jouw idee hoe het ook kan, zodat wij er aandacht aan kunnen besteden. Het maakt niet uit in welke fase je zit.

Ik heb geen camera

Als je geen filmpje hebt is dat geen probleem onze vloggers komen dan graag naar je toe, maar je kunt natuurlijk ook een foto of een tekening opsturen als teken van steun aan ons initatief. Wacht niet langer en doe mee. Stuur een bericht naar  alexander@medischebijsluiter.nl

Hulpmiddelen voorkomen bijwerkingen

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen bijwerkingen voorkomen. Dit kan dan ook zorgen voor beter en minder medicijnengebruik.Medicijnengebruik is moeilijk. Het gebruik van hulpmiddelen als dat nodig is, lijkt dan ook een logische keuze. Zeker als je naar de cijfers kijkt.

De cijfers

Jaarlijks belanden er in Nederland duizenden mensen onnodig in het ziekenhuis en gaan zelfs er vele honderden mensen onnodig dood. Door verkeerd medicijnengebruik. Er zijn diverse hulpmiddelen die deze aantallen sterk kunnen brengen. Naast het leed is het ook een enorme kostenpost. Wereldwijd kost het de samenleving miljarden. Miljarden die we ook kunnen gebruiken voor het welzijn van onze ouderen en de opleidingen van onze kinderen.

Wetgeving

Dikwijls hoor hoor je diverse partijen en instanties zeggen: ” maar we hebben toch te maken met richtlijnen en protocollen. Die zijn er toch niet voor niets.” Dan zeggen wij de wet en internationale verdragen bieden kansen genoeg. Waarom duurt het dan zo lang? Al In 1998 is er door het Europese parlement vastgelegd dat demedische bijsluiter voor alle gebruikers begrijpelijk moet zijn. Dit is de Guideline on Readability of the Patient Information Leaflet. (PIL). De regels zijn voor alle Europese landen gelijk en uiteraard vertaald naar elke specifieke taal in de EU. In Nederland is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verantwoordelijk voor debegrijpelijkheid van de bijsluiter.

Oplossingen

De huidige bijsluiter afschaffen is lastig, omdat dit een juridisch document is en moet voldoen aan Europese regels. „Misschien moet je er een uitlegdocument bij doen”, zegt De Boer. „Daarin kan dan beknopt worden gemeld wat de echte bijwerkingen zijn. En wat de te verwachten baten zijn.” Bron NRC

Hulpmiddelen

Conclusie

Hulpmiddelen kunnen bijdragen aan beter medicijnengebruik. Beter medicijnengebruik kan veel geld opleveren. Geld dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs voor onze kinderen en betere zorg voor onze ouderen. Aandacht voor Medische Bijsluiter doet graag in samenwerking met Jochem Galema van Contour IDS een voorzet. Laagdrempelig en toegankelijk zijn de hulpmiddelen die wij voor ogen hebben, waaronder het medicijndoosje .

Dierlijke trekjes bij politicus

Gelijkenis tussen de struisvogel en de politicus

Het is voor Aandacht voor Medische Bijsluiter belangrijk te weten welk dier in een politicus schuil gaat, om te analyseren wanneer men de kop , als we komen met de boodschap dat er nu echt iets moet worden gedaan aan de begrijpelijkheid van de medische bijsluiter, in het zand steekt, omdat anders het doel; medische informatie begrijpelijk voor de gebruiker nooit wordt bereikt.

In vervolg op de krokodillentraan bestaat echt, is het ditmaal de struisvogel.

De struisvolgel, een traditioneel politiek dier dat zich vooral van de volgende drie strategieën bedient, wanneer hij of zij wordt aangevallen.

–       hard weg rennen (snelheden tot 70 kilometer per uur)

–       trappen ( van breken mensenbeen tot buigen van ijzeren staven

–       zich “verbergen” (in het broedseizoen legt zij haar kop en hals plat op de grond in een kuil van zand en stof.)

Mogelijk hebben waarnemingen van de verstop-in-een-kuil-strategie geleidt tot de gedachte, dat een struisvogel zijn kop in het zand steekt bij gevaar, terwijl het net zo goed kan zijn dat zij haar plan uitbroedt. De Romeinse denker Plinius de oudere geboren in de 1e eeuw na christus beschreef dit gedrag, het verstoppen van de kop in het zand voor het eerst.

Het is opmerkelijk dat oneliners, fastfood slogans, ontkennen en het citeren van die turbotaal de standaard zijn geworden in de politieke arena en zo goed samengaan met struisvogelpolitiek.

Het is nog niet zo lang geleden dat  Wouter Bos diep door het stof moest. Hij opperde dat men misschien moest denken aan het verhogen van de AOW-leeftijd, en door die woorden vervolgens persoonlijk  verantwoordelijk werd gesteld voor de afbraak van ons sociale stelsel in de ogen van zijn politieke tegenstanders.

Tegenwoordig is dit een gepasseerd station en gaan er zelf stemmen op om deze regeling, die al bij invoering door de bedenkers, Drees en Suurhoff als niet eeuwig houdbaar werd beschouwd. Volledig af schaffen is vandaag te lezen in een artikel van Annemarie van Gaal in de Telegraaf.

De waarde van een mensenleven uitdrukken in geld is in Nederland dan ook voorlopig nog linke soep. In Nederland mag geld geen rol spelen in de zorg. Voor iedereen moet er altijd en overal business class care zijn en juist dat zorgt ervoor om in de woorden van de populist te spreken voor de “afbraak van die zorg”.

Een politicus die de vraag durft te stellen of bepaalde medicijnen of behandelingen wel in het basispakket thuishoren, of dat het medicijn eerst moet bewijzen dat daadwerkelijk resultaat oplevert, kiest voor politieke zelfmoord.

Dat hij zijn mening baseert op een onderzoek, van het Britsch medical journal uit 2012, dat vraagtekens dienen te worden gezet bij de positieve werking van veel medicijnen wordt ter kennisgeving aangenomen.

Beerslijsten die aangeven dat wisselwerking van medicijnen ernstige gevolgen kunnen hebben. Worden onder hoongelach afgedaan met een interruptie in de zin van “u ziet altijd beren op de weg.”

In het media en data tijdperk waarin we leven is dit even begrijpelijk als zorgelijk, omdat doelmatigheid en zinnige zorg op deze manier het stempel zakkenvullers, barbaars en onmenselijk krijgt.

Het is niet te hopen dat voor Wouter Bos dat Emile Roemer tijdens zijn opfriscursus Engels, ter voorbereiding van de komende verkiezingen, niet het woord Qualy (quality adjusted life year = extra levensjaar in goede gezondheid) tegen acceptabele kosten onder zijn neus gedrukt heeft gekregen, want dan zal hij tijdens het 1e debat niet schromen te zeggen dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de heer Bos na het afbreken van onze verzorgingsstaat ook nog eens een leven in geld durft uit te drukken, terwijl en dan komen de stokpaardjes, minder bureaucratie en geen managers in de zorg ervoor kunnen zorgen dat de miljoenen als rijpe appelen van de boom kunnen vallen.

Terwijl ieder weldenkend mens weet dat we er rekening mee moet houden dat onze zorg duurder wordt.

Keuze voor de politiek of dilemma voor de zorg

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat we langer kunnen leven, ook met meerdere chronische ziekten, maar waardoor we ook langer kunnen doorwerken wat bij de ene groep als reactie geeft, dat werk is er niet en bij andere groep, gelukkig kun je nu weer meedoen met een beperking. Dat kan echter alleen als we niet weglopen voor beren op de weg.

leren zwemmen

Leren zwemmen

Leren zwemmen was heel lange vaste pret in het primaire onderwijs. Goede zorg begint bij de vitaliteit van onze kinderen. Leren zwemmen is letterlijk leren je hoofd boven water te houden. Voor kinderen is dit heel belangrijk, toch zie je dat steeds meer gemeenten door stijgende kosten vanuit de WMO hier steeds minder geld voor hebben. Gevolg in de Randstad kan 45 % van alle kinderen onder de 8 jaar niet leren zwemmen.

Aap Noot Mies

Aap Noot Mies , voorzie de medische bijsluiter van beeld en geluid,  was mijn inzending voor het beste zorg idee van Nederland 2014, want het is natuurlijk van de zotte dat we wel naar de maan kunnen, maar niet is staat zijn veel gebruikers van medicijnen te voorzien van begrijpelijke informatie.  Dit zorgt voor duizenden onnodige ziekenhuisopnamen was ook gisteren weer uitgebreid in de kranten te lezen. Dit kost onze samenleving miljoen die we beter voor bijvoorbeeld het leren zwemmen van onze kunnen gebruiken.

Wat is er mis met die visuele cortex

Daar moet natuurlijk iets mee gedaan worden zou je denken, Den Haag pakt zoiets op. Met het geheugenbord stond ik in kranten, kwam op radio en TV en iedereen zei: “Jij gaat winnen!” maar ik won niet! Ik heb twee jaar staan bonken op deuren met de oplossing in mijn handen, namelijk het geheugenbord. Kreeg applaus en als uitsmijter altijd die maar bij de politici; “hartstikke leuk, maar eerst even iets belangrijks wettelijk verplichte weidegang” Ook die weidegang, onlangs aangenomen in een motie is belangrijk. Het staat echter niet in verhouding met de gevolgen van verkeerd medicijnengebruik.

Ik probeer dan ook met een directe oproep aan iedereen die vindt dat als betere zorg voor lagere zorgkosten kan worden geleverd, wij deze kans moeten grijpen.

De gewone man

Want het zijn niet de ambtenaren en de politici in de Den Haag die voor de noodzakelijk veranderingen in het zorgstelsel kunnen zorgen, maar mensen zoals u en ik die ervoor gaan zorgen dat we samen de zorg betaalbaar en toegankelijk houden voor onszelf maar (en deze maar kan ik hem hebben )ook voor onze ouderen, andere kwetsbare groepen en misschien wel in het bijzonder voor onze kinderen.

Wij rekenen  op u!

12