020-6178310 | info@medischebijsluiter.nl
AvMB > Blog > Overige Artikelen > Hulpmiddelen voorkomen bijwerkingen

Doe mee aan een uniek initiatief.

Om gehoord te worden in Den Haag hebben wij uw steun nodig.
Alleen dan kunnen wij het verschil maken.

Word lid na dit fragment

Hulpmiddelen voorkomen bijwerkingen

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen bijwerkingen voorkomen. Dit kan dan ook zorgen voor beter en minder medicijnengebruik.Medicijnengebruik is moeilijk. Het gebruik van hulpmiddelen als dat nodig is, lijkt dan ook een logische keuze. Zeker als je naar de cijfers kijkt.

De cijfers

Jaarlijks belanden er in Nederland duizenden mensen onnodig in het ziekenhuis en gaan zelfs er vele honderden mensen onnodig dood. Door verkeerd medicijnengebruik. Er zijn diverse hulpmiddelen die deze aantallen sterk kunnen brengen. Naast het leed is het ook een enorme kostenpost. Wereldwijd kost het de samenleving miljarden. Miljarden die we ook kunnen gebruiken voor het welzijn van onze ouderen en de opleidingen van onze kinderen.

Wetgeving

Dikwijls hoor hoor je diverse partijen en instanties zeggen: ” maar we hebben toch te maken met richtlijnen en protocollen. Die zijn er toch niet voor niets.” Dan zeggen wij de wet en internationale verdragen bieden kansen genoeg. Waarom duurt het dan zo lang? Al In 1998 is er door het Europese parlement vastgelegd dat demedische bijsluiter voor alle gebruikers begrijpelijk moet zijn. Dit is de Guideline on Readability of the Patient Information Leaflet. (PIL). De regels zijn voor alle Europese landen gelijk en uiteraard vertaald naar elke specifieke taal in de EU. In Nederland is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verantwoordelijk voor debegrijpelijkheid van de bijsluiter.

Oplossingen

De huidige bijsluiter afschaffen is lastig, omdat dit een juridisch document is en moet voldoen aan Europese regels. „Misschien moet je er een uitlegdocument bij doen”, zegt De Boer. „Daarin kan dan beknopt worden gemeld wat de echte bijwerkingen zijn. En wat de te verwachten baten zijn.” Bron NRC

Hulpmiddelen

Conclusie

Hulpmiddelen kunnen bijdragen aan beter medicijnengebruik. Beter medicijnengebruik kan veel geld opleveren. Geld dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs voor onze kinderen en betere zorg voor onze ouderen. Aandacht voor Medische Bijsluiter doet graag in samenwerking met Jochem Galema van Contour IDS een voorzet. Laagdrempelig en toegankelijk zijn de hulpmiddelen die wij voor ogen hebben, waaronder het medicijndoosje .

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.