020-6178310 | info@medischebijsluiter.nl
AvMB > Blog > Er Kan Veel > Betaalbare oplossingen

Betaalbare oplossingen

tekentafel politiek

Betaalbare oplossingen

Betaalbare oplossingen om ons zorgstelsel op termijn houdbaar en daarmee toegankelijk te houden zijn een utopie in ons huidige systeem. Dat klinkt paradoxaal als je je bedenkt medicijnen hun patent verliezen en dat heel veel medische apparatuur online te bestellen is. Of zelfs verkrijgbaar in de supermarkt bij de aanbiedingen van de week.  Tegen een fractie van de prijzen die enkele jaren geleden golden. Zijn het dan de handen aan het bed die voor de stijgende kosten zorgen. Dit kinkt onlogisch want ook in de zorg , misschien minder dan andere sectoren, waar mensen iets makkelijker kunnen worden vervangen door machines. Stijgt de arbeidsproductiviteit.

De redding van ons stelsel

Met een samenleving die steeds ouder wordt en dit combineert met meer chronische ziektes is de logische conclusie dat de houdbaarheid van een dergelijk stelsel valt en staat met de bereidheid tot solidariteit. Wie kent niet, vrij vertaald de uitspraak van  Simone de Beauvoir  “de waarde van een samenleving laat zich meten  hoe zij met haar kwetsbaren omgaat”  Net als veel anderen staan wij daar niet alleen open voor. Wij vinden dat dat natuurlijk de norm moet zijn. Toch zal het niet 1, 2, 3 gebeuren. De mens is van nature egocentrisch ingesteld en kiest daarom instinctief meesal om zijn eigen positie te verbeteren. Welfare of natio’s van Adam Smith kjunnen wij hierbij als leidraad nemen.

De Grassi Paradox

Op de vraag staan wij daar open voor? krijg je steevast als antwoord. Maar natuurlijk, maar als puntje bij paaltje komt is er sprake van de Grassi Paradox. De Grassi Paradox stelt net als bij de Innovatie Paradox dat als het goed gaat dat er geen prikkel / urgentie is om te innoveren. Er zit wat vet op de botten en dat besteedt men liever aan de primaire stakeholders als de aandeelhouders dan aan de overheid in de vorm van belastingen, maar als het slecht gaat rent men naar diezelfde overheid voor steun. Meestal met de boodschap als wij geen steun / betere faciliteiten krijgen dan moeten wij onze activiteiten staken. Dit laatste heeft meestal als gevolg dat er mensen moeten worden ontslagen  en samen met hem meestal de politicus die het nieuws brengt.

Hoe los je dit op?

 

prefrontale cortex / visuele cortex

Family Oriented Services

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.