Aanbevelingen vanaf de tekentafel
Oplossingen aan de tekentafel voldoen niet in de echte wereld. Wij willen een plan van aanpak opstellen waarbij deskresearch, de aanbevelingen van de deelnemers aan de sessies en mensen uit de focus groep als leidraad dienen. Incidenten kunnen overigens, hoe spijtig ook, nooit voor 100% worden uitgesloten. Echter als het probleem gedeeltelijk kan worden opgelost door een begrijpelijke bijsluiter dan mogen we deze kans niet laten lopen. Anno 2020 is het hoog tijd voor logisch nadenken.
Jargon
Het wordt dan iets in de trend van: Het tekentafel project voor het bevorderen van de begrijpelijkheid van de bijsluiter heeft het doel tot bevordering van duurzame
- inzetbaarheid van werkenden door het verkrijgen van advies met een implantatieplan;
- of het verkrijgen van begeleiding bij implementatie van een advies; waaronder
- het in dialoog met de werkende aanpassen van het werk
Bijzonder verschijnsel
Tekentafel politiek is dan ook een bijzonder verschijnsel. Op de tekentafel lijkt ons systeem om veilig medicijnen gebruik in goede banen te leiden perfect. Van 1e uitgifte gesprek tot de gepersonaliseerde medicijn-rol. Toch laat de praktijk een ander beeld zien. Dat kan nee dat moet anders. Dit ook in het belang van de gebruiker. Begrijpelijk en toegankelijk draagt bij aan betaalbaar. Dat wil toch iedereen in Nederland.
Begrijpelijk als norm
Een medische bijsluiter moet begrijpelijk zijn. Geen disclaimer maar een bron van informatie. Dat is zelfs bij Wet geregeld, maar net als bij veel andere situaties verschuilt de overheid zich achter protocollen, richtlijnen en zelfs andere wetten. Wij hebben hierover contact gehad met het College van de rechten voor de mens. Ook hier hebben wij weer te maken met een papieren tijger. De uitspraken zijn immers niet bindend. Net als bij het VN Verdrag gaat het uitvluchten om niet aan de wet te hoeven voldoen en dat is natuurlijk jammer.