Waarom accepteren we verkeerd medicijngebruik
Verkeerd medicijngebruik is verloren geld. Verkeerd medicijngebruik zorgt jaarlijks voor vele sterfgevallen. Ook zijn er vermijdbare ziekenhuisopnamen. Daarnaast kost het onze samenleving miljoenen. Wereldwijd waarschijnlijk miljarden. Geld dat we ook kunnen gebruiken voor het schoolzwemmen van onze kinderen.
Mijn oplossing
Dat bracht mij op het idee voor ‘app noot mies’. Voorzie bijsluiters van beeld en geluid. Op deze manier kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de vaak lastige uitleg ook begrijpen. Door middel van geluid in de bijsluiter van het medicijndoosje en later wellicht met een Aap Noot Mies Bord kunnen we dit probleem aanpakken. Voor een deel misschien de wereld uit helpen.” Dat klinkt goed, niet waar.
Hoe het begon. ONZW beste zorg idee van Nederland
De krant van gisteren
Hoe het begon is inmiddels oud nieuws. Alexander Grassi wilde wat publiciteit voor zijn bedrijf Zorg Avies Amsterdam, voor al uw niet medische klachten, want die zorgen voor heel veel hoofdpijn en andere klachten. Zijn oproep voorzie medische informatie van beeld en geluid klok simpel. In de praktijk blijkt het een stuk lastiger. In gesprek met Piet, nee geen zwarte Piet, maar Piet Paulsma was er de pitch Aap Noot Mies en klaar is Kees, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig.
Vele initiatieven om de begrijpelijkheid van medische informatie te verbeteren belanden na de pilotfase in de bureaulade. De meeste initiatieven die de proeftuin ontgroeien zijn marketing gestuurd en derhalve minder geschikt om het leven van de geneesmiddelen gebruiker makkelijker te maken.
Een ander perspectief
Als we uitgaan van de gebruiker kan er meer naar de oplossing worden gewerkt. De meeste mensen slikken medicijnen namelijk niet voor hun plezier. Dit niet aangrijpen zijn gemiste kansen. Gemiste kansen omdat er door niet te kiezen voor structurele oplossingen duizenden mensen onnodig in he ziekenhuis belanden. Onno 2018 is dat natuurlijk dood zonde.