complexe zorgvraag

Hoe gaan we om met een complexe zorgvraag

Mensen met een complexe zorgvraag moeten vaak enorm veel moeite doen om passende zorg te krijgen. Ook komt het voor dat deze mensen helemaal van adequate zorg verstoken blijven. Dit gebeurt het meest in de jeugdzorg. Dit blijkt uit de ruim 30.000 meldingen die in een jaar zijn binnengekomen bij de samenwerkende belangen- en cliëntenorganisaties. Dit verdient aandacht.

Het nieuwe stelsel

Het nieuwe stelsel voor langdurige zorg – dat in 2015 is ingevoerd – zou juist mensen met complexe zorgvraag beter gaan bedienen. Maar die belofte is niet waargemaakt, blijkt uit de meldingen.

10 jaar later   herhaalde zich de geschiedenis. Er was weer economische groei dus men dacht. Pijnlijke maatregelen kunnen we uitstellen, want dat doet pijn. Dus noodverbandje hier en pleister op de wonde daar en klaar is Kees. Of eigenlijk de traditionele struisvogelpolitiek was weer van stal gehaald. Nu met de Coronacrisis en met de verkiezingen in aantocht  is men weer aan het strooien met miljarden die ooit weer terugbetaald moeten worden. In 2025 zal men wel weer voor een ander stelsel kiezen.

L’histoire se repete

“Wat raar de geschiedenis herhaalt zich wederom”, zoals de fransen  zo mooi kunnen zeggen. De economische groei zal in een hoog tempo richting nul gaan in 2020. schreef ik begin van dit jaar. De coronacrises zal voor een forse krimp zorgen.  Het is vervolgens aan de politiek om goed om te gaan met de schaarste theorie van de Britse econoom en Nobelprijswinnaar Robbins.

Zorgelijk

Voor mensen met een complex zorgvraag kan dit negatieve gevolgen hebben. Ten tijde van de hoge economische groei van de afgelopen jaren is er ondanks de hoge economische groei, de krapte op de arbeidsmarkt en de lage rente niet de durf of de politieke wil geweest cure en care van elkaar te scheiden.

Ook komen innovaties niet goed van de grond,  Het resultaat zal zijn dat als de economie weer gaat krimpen de zorgkosten een  steeds grote stuk van de taart zullen opeisen. Voor de uitkomst hoef je geen Einstein te zijn. Minder zorg tegen hogere kosten en minder taart voor bijvoorbeeld onderwijs of lastenverlichtingen.