Alexander Grassi, voorzitter Aandacht voor Medische Bijsluiter

Motivatie, of met andere woorden, waarom AVMB ?

Mijn motivatie is simpel.Dagelijks lezen, horen en zien wij in de media dat de zorg onbetaalbaar wordt. Ouderen, laaggeletterden en andere kwetsbare groepen hebben moeite informatie te begrijpen. Dat kan nee dat moet anders

Ernstige bijwerkingen

Dit leidt tot ongemak en een minder prettig leven voor degene die er mee te maken heeft. Dit structureel aanpakken lijkt een ABC-tje. Dit blijkt in de praktijk, ondanks vele initiatieven, of misschien wel juist daarom, niet te lukken.Tekentafelpolitiek lost problemen niet op. Onze motivatie om door te gaan.

Geen prioriteit voor Den Haag

Bevorderen gezondheidsvaardigheden.staat in Nederland laag op de agenda. Waar blijft het begrip dat informatie kunnen begrijpen, lezen en duiden niet vanzelfsprekend is voor heel veel mensen in Nederland.

Een bizarre situatie

“Het is voor mij een raadsel dat voor interventies en behandelen die bewezen niet werken, sterker nog, juist meer schade toebrengen. Nooit wordt gezegd daar stoppen wij nu een keer mee, geef de zorg  nu eindelijk meer ruimte om haar gezond verstand te gebruiken”.

Dokter George
Optimaliseren van gezondheid

 De uitdaging

Nog te vaak gaat het mis. Met als gevolg dat mensen  onnodig in het ziekenhuis belanden, regelmatig met dodelijke afloop. Naast het leed kost het de samenleving veel geld. Geld dat ook gebruikt kan worden om knelpunten in de zorg en op andere plaatsen in de samenleving op te lossen. Dit vergt een andere benadering .

Vergrijzing is in aantocht

We worden steeds ouder en met veel kwaaltjes. Dat kost geld, heel veel geld. Bewustzijn van en kennis over toekomstige uitdagingen in de zorg mag niet dan ook niet wachten tot de dag van morgen. Een procentje hier en een miljoen-tje daar, dat zet geen zoden aan de dijk. Dat is wachten op die dijkdoorbraak.

Er kan maar één conclusie zijn. Het huidige systeem is ten dode opgeschreven. Wij kiezen dan ook voor Moonshot thinking.

Een Drieluik

Steeds duidelijker wordt dat we hebben groot probleem hebben als we niet in actie komen. Belangrijke stakeholders willen meewerken aan een radicale oplossing.
We zien dat dat de technologische oplossing mogelijk en zelfs betaalbaar is.

Preventie in de zorg

De oplossing

Inzet van “vrijwilligers” noemt men de participatiesamenleving 2.0. De Wet leidend laten zijn en zich niet verschuilen achter  protocollen en richtlijnen geeft duidelijkheid en doelmatige zorg.

Waar geen wil is

Contacten met het College rechten van de mens, zorgverzekeraars, artsen, patiënten maakt duidelijk dat waar een politieke wil ontbreekt er geen doorbraken komen, want onze cure is een Rembrandt, wat kan is bijna onmenselijk. Mensen die opgegeven zijn leven op en krijgen een tweede kans.

Onaanvaadbaar

Onze care ljkt helaas steeds meer op een voedselbank, net niet over datum maar het scheelt niet veel, aan de hoeveelheid geld die jaarlijks aan care wordt uitgegeven kan het niet liggen. Links zegt dat er te weinig wordt uitgegeven. Rechts zegt dat er teveel wordt uitgegeven. Hoewel vreemd genoeg niemand weet hoeveel er echt wordt uitgegeven aan welzijn in Nederland.

Het kan anders

Sluit je daarom bij ons aan want het kan anders, nee het moet anders