Snelle toegang tot innovatieve medicijnen

EU-expertbijeenkomst over snelle toegang tot innovatieve medicijnen In Amsterdam zijn op 1 maart de eerste stappen gezet. De eerste stappen naar een nieuwe manier van kijken naar markttoelating en vergoeding van innovatieve medicijnen. Dit valt te lezen in een nieuwsbericht op de site van het ministerie van VWS. Voorwaardelijke markttoelating en vergoeding en het delen van onderzoeksgegevens tussen de verschillende landen en autoriteiten. Hierover sprak minister Edith Schippers (VWS) met meer dan 100 experts uit heel Europa. Zij spraken over snellere en betaalbare toegang voor patiënten tot innovatieve medicijnen. Zo keken zij ook naar methoden van versnelde toelating.

wat mogen innovatie medicijnen kosten

 Op bezoek bij

Op uitnodiging van minister Edith Schippers (VWS) spraken meer dan 100 experts uit heel Europa met elkaar. Zij spraken over snellere en betaalbare toegang voor patiënten tot innovatieve medicijnen. Zo keken zij naar methoden van versnelde of voorwaardelijke markttoelating en vergoeding en het delen van onderzoeksgegevens tussen de verschillende landen en autoriteiten.

Innovatieve medicijnen

Er komen steeds meer innovatieve medicijnen beschikbaar en dat is geweldig voor de patiënt. Deze medicijnen zijn echter vaak bedoeld voor een kleine groep mensen.  Hierdoor zijn er niet altijd voldoende onderzoeksdata beschikbaar zijn. De werkzaamheid, veiligheid en toegevoegde waarde van deze middelen is daarom lastig vast te stellen. Het kan daardoor erg lang duren voordat de patiënt toegang heeft tot deze nieuwe middelen. Schippers greep het voorzitterschap van de Europese Unie aan om dit proces te versnellen: ‘We moeten in Europa samen kijken hoe we medicijnen waar patiënten echt op zitten te wachten snel bij hen kunnen krijgen. Dit zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Dit moet hand in hand gaan met de betaalbaarheid. Wat hebben we er aan als een medicijn wel toegelaten, maar volledig onbetaalbaar is?

Goede samenwerking geboden

Voor innovatieve medicijnen is goede samenwerking op het gebied van markttoelating en vergoeding in een vroeg stadium nodig. Nu werken autoriteiten die hier over gaan zowel nationaal als internationaal nog veel te weinig samen. De experts bogen zich daaom gezamenlijk over drie vragen:

  • Op welke producten moet versnelde toelating zich richten?
  • Welke (voorwaardelijke) eisen stellen we hieraan
  • hoe kunnen we de verschillende procedures beter op elkaar afstemmen?

In de discussies werd duidelijk dat de urgentie om meer samen op te trekken breed wordt gedeeld. Om ons systeem toekomstbestendig te maken moeten we zowel kijken naar nieuwe elementen in de toelating. Dit ook als nieuwe methoden van vergoeding. Betere samenwerking tussen autoriteiten voor markttoelating en die voor vergoeding is cruciaal.Cruciaal voor snelle en betaalbare toegang tot innovatieve medicijnen.

De uitkomsten

De uitkomsten van de conferentie worden gebruikt als input voor de Informele Raad van Ministers van Volksgezondheid in april. Tijdens de top gaan ministers uit de 28 EU-lidstaten onder voorzitterschap van Schippers zich over het geneesmiddelenbeleid buigen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trending